ï»ż

BestÀllning - Praktiska upplysningar

NÀr bestÀller man autoantikroppsanalys?

Vid misstanke om kroniska eller akuta inflammatoriska sjukdomar med förekomst av autoantikroppar, sÀrskilt för att konfirmera eller utesluta diagnosen. VÀrdering av sjukdomsaktivitet, prognos och effekt av behandling vid vissa sjukdomar.

Det Àr enbart en lÀkare som kan fylla i remiss för bestÀllning av analys! Faktura för analys skickas till den bestÀllande lÀkarens avdelning eller angiven fakturaadress. Rapporten för analysen skickas till lÀkaren som har bestÀllt analysen.


 

TÀnk pÄ!

Vid misstÀnkt autoimmunsjukdom gÀller att fynd av autoantikropp endast kan anvÀndas som stöd för diagnosen eftersom autoantikroppar kan förekomma utan sjukdom eller som ett övergÄende fenomen vid infektion. Ett positivt testresultat kan sÄledes inte anvÀndas för diagnostik om definierade kliniska sjukdomskriterier saknas.

Vid vissa sjukdomar kan det vara lÀmpligt att följa autoantikropps-koncentrationen med hÀnsyn till utveckling av manifest sjukdom, vid andra tillfÀllen med hÀnsyn till vÀrdering av sjukdomsaktivitet, prognos och effekt av behandling.

Ladda hem eller bestĂ€ll remiss DYN_box_04 ï»ż